Antispam plugin CleanTalk

Antispam plugin CleanTalk

Spammers

Spammers hebben vrij spel op jouw website wanneer je je daar niet tegen beveiligt. Geautomatiseerde spambots blijven net zo lang proberen in te loggen, zich te registreren, spam reacties te plaatsen en spam contactformulieren te maken tot het ze een keer lukt. Heb je geen enkele beveiliging geïnstalleerd, dan zal het ze bij de reacties (als je die open hebt staan) en via een contactformulier (indien aanwezig) snel lukken! En je hebt zo een heel pak Viagra-aanbevelingen onder je bericht staan.

Tegen spam moet je je dus bewapenen. Er zijn vele methodes: captcha, recaptcha, sommetjes, nocaptcha, Akismet (alleen voor reacties). Vrijwel allemaal is een handeling van de bezoeker noodzakelijk. Letters of cijfers ingeven, “Ik ben geen robot” aanklikken. Je zal ze allemaal wel eens zijn tegengekomen. Ik ben op zoek gegaan naar een methode waarbij geen handelingen van de bezoeker noodzakelijk zijn. En dat is CleanTalk geworden!

De werkwijze

Hoe werkt het? Op het moment dat een bezoeker zich registreert of een reactie plaatst, wordt de parameters van deze actie naar de CleanTalk cloud gestuurd en beoordeeld. Wanneer de conclusie is dat het geen spambot is, wordt de actie goedgekeurd. Dit gebeurt allemaal op de achtergrond! Merk je niets van!

Dit is de eerste keer dat ik deze plugin installeer. Ik ben dus zelf ook heel benieuwd of alle spam daadwerkelijk wordt tegengehouden en legitieme acties juist niet. De toekomst zal het leren…

Antispam by CleanTalk is als plugin sinds medio 2013 beschikbaar. De cloud waarin de parameters worden gecontroleerd, is in 5 jaar tijd opgebouwd. Inmiddels zijn er ruim 40.000 actieve installaties.

Welke spam wordt door CleanTalk tegengehouden:

 • Spam reacties
 • Spam registraties
 • Spam via contactformulieren
 • Spam bestellingen
 • Spam reserveringen
 • Spam inschrijvingen (zoals nieuwsbrieven)
 • Spam in widgets
 • Spam in reeds eerder geplaatste reacties

Je kan ook een extra firewall aanzetten, die in de meeste gevallen voorkomt dat spambots op je website kunnen komen. Dus nog voordat ze hun kwalijke werk kunnen proberen te gaan doen!

Meer info en download

Antispam by Cleantalk

Ronald Heijnes

Sinds 2008 hou ik mezelf bezig met functionaliteit, het beheer en onderhoud van WordPress en probeer WordPress websites zo snel mogelijk te maken. En deze kennis wil ik graag delen!

Dit bericht heeft 1 commentaar

 1. Ronald Heijnes

  De plugin CleanTalk is gratis. De clouddienst waarvan gebruikt gemaakt wordt helaas niet. Met een beginnende website heeft het nog niet veel zin om daar kosten voor te gaan maken…

Reageren is niet mogelijk.