Nieuw uiterlijk voor Web-ID

Web-ID is in maart begonnen met het thema Divi van Elegant themes. Een mooi thema, met veel opties en een handige pagebuilder. Daarmee zette WebID-online de eerste stappen naar een weblog over WordPress.

Tijdens de doorontwikkeling van de website, onder andere met performanceverbeteringen en functionaliteit, werd duidelijk dat Divi niet het meest flexibele thema is om specifieke dingen mee te doen. Ook bleken veel in Divi ingebouwde functionaliteiten niet noodzakelijk te zijn. Deze werkten echter wel door in de grootte van de pagina’s en berichten, waardoor ook optimalisatie moeizaam verliep. Tijd dus om naar iets anders op zoek te gaan!

Selectietraject

Om mijn zoektocht te vergemakkelijken, had ik voor mezelf enkele selectiecriteria opgesteld:

  1. Het thema hoeft geen extra functionaliteit in zich te hebben. Mocht ik die nodig hebben, gebruik ik plugins of code snippets.
  2. Het thema moet licht zijn en aantoonbaar snel.
  3. Het thema hoeft niet voorbereid te zijn voor Woocommerce, zoals ik die toch wel heel veel tegenkom.
  4. Het thema moet gemakkelijk te bewerken zijn met behulp van een childtheme.
  5. Het thema moet van een bouwer zijn met een goede reputatie.
  6. Het hoeft geen gratis thema te zijn.

Testen en kiezen

Van enkele themes heb ik niet geheel legale versies op de kop getikt om ze te kunnen testen. Dit doe ik op een andere website. Enkele tientallen zijn geïnstalleerd, getest en afgekeurd. Met argumenten als “te zwaar, te traag, net te weinig opties die ik juist wel nodig heb, net te veel opties die ik juist niet nodig heb” heb ik uiteindelijk een keus kunnen maken. Het is Genesis van StudioPress geworden. Een framework waarop vele childthemes zijn gebouwd en waar een voorbeeld-childtheme bij wordt geleverd. Tot nu toe bevalt de keuze uitstekend!

Het is een betaald thema, dat dan wel weer. Ik kon geen gratis thema vinden dat aan mijn eisen kon voldoen. De prijs valt echter mee. Met de aanschaf krijg je ook toegang tot de website van StudioPress, met heel veel documentatie, codevoorbeelden, forum, tips, enzovoorts. En er is een grote schare liefhebbers van Genesis over de hele wereld, met een schat aan nuttige informatie. Voor mij is de juiste keuze geweest.

(Door-)ontwikkelen

Vervolgens moest er natuurlijk enige vorm in komen. Dus heb ik op mijn testwebsite eerst het framework geïnstalleerd en daarna het voorbeeld childtheme van Genesis. Vervolgens heb ik de bijgeleverde voorbeeldcontent geïmporteerd. Het voordeel daarvan is dat meteen wat inhoud hebt, waarmee je kan experimenteren. En zo ben ik aan de slag gegaan.

Ik had nog geen vast omlijnd idee van de vormgeving. Eigenlijk heb ik dat nog steeds niet. Ik had wel op een bepaald moment het idee dat ik ver genoeg was om er “live” mee te kunne. En dat is dus een paar weken geleden gebeurd! Nog steeds ben ik dingetjes aan het bijschaven en onderdelen aan het toevoegen. Zo ben ik er nog niet over uit of ik zulke grote featured images wil blijven gebruiken. Ik vind ze wat groot.

De ontwikkeling gaat dus door. Het meeste hiervan probeer ik eerst uit op mijn testsite. Wanneer de aanpassing bevalt en werkt, zet ik deze over naar mijn eigenlijke website. Tegelijkertijd doe ik ervaring op met werken met het Genesis-framework. Dat heeft zo ontzettend veel mogelijkheden, dat je daar nog heel lang mee bezig kan zijn! Er zijn een hoop mensen die er hun dagelijks brood mee verdienen, ik doe dit vooral omdat ik het erg leuk en interessant vind. En mijn opgedane ervaringen graag deel!