Web-ID sneller gemaakt: de eerste stappen

Deze website is inmiddels dusdanig geoptimaliseerd dat de paginalaadtijd drastisch is afgenomen. Dit maakt het voor de bezoekers een heel stuk prettiger! Daarvoor zijn stap voor stap een aantal maatregelen genomen. Met als resultaat dat de paginalaadtijd van ongeveer 8 seconden is teruggegaan naar 0,5 seconden!

Blijven meten

Zoals ik in een eerder bericht al heb aangegeven, gebruik ik voor het meten van de prestaties GTmetrix. Met iedere stap die ik zet, controleer ik het resultaat door de site opnieuw te testen. Als het goed is, zie je het resultaat van de inspanningen daarin direct terug! Helaas ben ik dat zelf vergeten, maar maak een schermafdruk van je metingen! Vooral van de eerste meting, die in veel gevallen niet zo gunstig zal zijn. Dan heb je later mooi vergelijkingsmateriaal.

Verdiepen in de materie

Voordat je het proces van prestatieverbetering start, kun je je het beste wat in de materie verdiepen. Niet om meteen heel erg technisch te worden, maar om een beeld te krijgen van wat er allemaal bij komt kijken, waar je rekening mee moet houden en wat ‘best practices’ zijn. Zoek in Google maar eens op ‘wordpress performance optimization’ en zie wat er allemaal tevoorschijn komt! Zo ben ik een aantal jaren geleden als nieuweling op dit gebied ook begonnen.

Wat je zelf al kan doen

Er zijn een paar prestaties verbeterende maatregelen waar niet altijd aanvullende techniek ingezet hoeven te worden en waarmee je meteen kunt beginnen:

  • Zorg ervoor dat de afbeeldingen de juiste grootte hebben en zo veel mogelijk zijn gecomprimeerd. Zie ook dit bericht. De plugin neemt je het comprimeren uit handen, maar de grootte bepaal je nog steeds zelf. Deze kan met de bewerker in de mediabibliotheek aangepast worden.
  • Hou WordPress zo schoon mogelijk. Verwijder ongebruikte plugins en thema’s en optimaliseer geregeld de database.
  • Kies een goede webhost! Daar ga ik niet over adviseren, daarvoor zijn er te veel…
  • Test plugins en thema op snelheid. Sommige zijn dusdanig vertragend, dat je beter een alternatief kan zoeken.

Heb je je inmiddels wat meer in de materie verdiept, dan wordt het tijd om ingrijpendere maatregelen te nemen die leiden tot prestatieverbetering. Je kan heel veel winst behalen met enkele eenvoudige ingrepen in bijvoorbeeld je .htaccess bestand en de functions.php van je thema. Dat houdt in dat je handmatig stukjes code gaat implementeren. En uiteraard zijn voor performanceverbeteringen ook vele plugins verkrijgbaar, die het werk grotendeels voor jou doen. Hou daarbij in je achterhoofd dat een plugin zelf ook weer wat performance vraagt.

De eerste stappen zijn nu genomen: verdiepen in de materie, de juiste keuzes maken, testen en WordPress schoon maken/houden. Binnenkort gaan we een stap verder!